Betonozás

Betonozás

Szilágy_betonozás

Betonozás télen, nyáron

Ha a betonkészítésről beszélünk és fontos, hogy az jó minőségű is legyen nemcsak a technológiai előírási feltételeit kell betartani, hanem az időjárást is nagyon figyelembe kell venni.
Az elmúlt 40-50 évben Magyarországon általában leghidegebb hónap a január volt. A hidegebb időjárásra pedig október közepétől egészen április közepéig kell számítani , ezért erre fel kell készülni alaposan.
Betonkészítés szempontjából azt nevezzük hideg időnek, amikor az átlaghőmérséklet három napon át legfeljebb 15 ° C. Mindez igen fontos a betonozás három fázisában: a keverés, bedolgozás és szilárdulásnak időtartama alatt.
Ha a hőmérséklet alacsony akkor kezdő szilárdság és a végszilárdság is csökken. Most nézzük a melegebb időjárást:hogy ha a hőmérséklet tartósan, azaz legalább 4 órán át 25 ° C és 38 ° C fok között mozog már okozhat a betonban minőségi romlást.
Nemcsak az erős napsütés, de a páratartalom és szél is fontos tényező, ha jó betont szeretne.
Ha a hőmérséklet folyamatosan meghaladja a 38 ° C fokot, akkor egyáltalán nem érdemes betonozni,betont készíteni
Mivel a beton felhasználási területe igen széles (használják: alapozáshoz, pillérek, gerendák, födémek elkészítéséhez, csatornázáshoz, különböző burkolatok esetében), az időjárást figyelembe véve, íme néhány fontos tudnivaló az alapanyagokkal kapcsolatban.

Cement

Hideg időben a cement kiválasztásánál az egyik legfontosabb a szilárdulási sebesség. A durvább őrlésű cementeknél a sebesség kisebb. A betonok akkor tehetők ki a hideg vagy fagy hatásának, ha már elérték a tervezett 28 napos nyomószilárdság 40 százalékát. Nagy melegben nem célszerű forró cementet használni, ez különösen az álkötésre hajlamos friss cementek esetében veszélyes.

Adalékanyag (kavics, különböző nagyságú kőzúzalék, homok)

Amennyiben a beton szokványos körülmények között készül, meleg időben valamennyi betonhoz használatos adalékanyag megfelel. Hideg időben törekedni kell az alacsony vízigényű adalékanyagok használatára.

Adalékszer

Hideg időben, – ha az adalékszernek nincs kötéskésleltető mellékhatása és nem tartalmaz kloridot, amit vasalt betonhoz nem alkalmazható – egyaránt felhasználható képlékenyítő, folyósító, légbuborékképző, fagyásgátló adalékszer. Meleg időben viszont ellenkezőleg, a kettős hatású vízcsökkentő és kötéskésleltető adalékszer használata javasolt..

Betonkészítés hidegben

Az alapanyagokat célszerű megóvni a hidegtől. Gondoskodni kell fagyásgátló adalékszerről.
A szerkezeti részt védeni kell a hőveszteség és a léghuzat ellen. A megkevert betont a lehető leggyorsabban használjuk fel, hogy a hőmérséklete ne csökkenjen. A szabad felületeket védjük a lehűléstől, ha nagy hideg várható, az egész munkaterületet le kell fedni.

Betonkészítés melegben

Az adalékanyag hőmérsékletét tartsuk alacsonyan, pl. legyen árnyékban. Gondoskodjunk arról, hogy a felhasznált víz hideg legyen. A cementsiló legyen árnyékban. Ha mixerkocsit használunk a dob külső felületét jó, ha fehérre festjük, vagy a dobot vízzel locsoljuk a betonkeverék betöltése előtt.

Néhány előírás hideg időben

Fagyott talajon és fagyott szerkezeti részeken nem szabad betonozni. Közvetlenül az elhelyezés után védeni kell a betont a hő- és nedvességveszteségtől. Ha a beton hőmérséklete átmenetileg fagypont alá csökken, akkor a kizsaluzást legalább a fagypontos napok számával el kell halasztani.

Néhány előírás meleg időben

Figyeljünk, hogy az aljzat és a zsaluzat ne vonjon el vizet a betontól (nedvesítsük be). A friss beton a lehető leggyorsabban kerüljön bedolgozásra. Ha a munka valamiért leáll, a rakodógépben, járműben lévő betont a széltől, napsütéstől védeni kell, a keverő forgódobját vízpermettel hűteni célszerű. Ha nem lehet minden feltételt biztosítani a magas hőmérsékleten való betonozáshoz, javasolt a munkát inkább hűvösebb napokra halasztani.
A cikk általános tájékoztatást nyújt a betonozásról, a javasolt alapanyagokról, kiemelve olyan fontos tényezőket, amire egy laikus ember nem mindig gondol. Célunk most nem az, hogy megtanítsuk betonozni. Akár úgy dönt, hogy maga felügyeli a folyamatokat, akár megrendeli a kész betont, fontosnak tartjuk, hogy tisztában legyen néhány alapvető dologgal. Ha további kérdése merül fel, írjon szakértőnknek.