Zsaluzás

Zsaluzás

Szilágy zsaluzás

A beton zsaluzatát leggyakrabban fából készítik el, igaz ma már igen kiváló minőségű alumínium zsaluelemeket is lehet vásárolni, vagy bérelni. Mindenesetre a ház körüli kisebb munkákhoz tökéletesen megfelelnek a fa deszkák is, könnyebben elérhetők ugyanis, és költségkímélőbb velük a munka.
Fa zsaluzat készítésénél érdemes odafigyelni arra, hogy a beton felőli oldal a lehető legsimább, legegyenletesebb legyen, ugyanis kizsaluzáskor – azaz a zsaluk levételekor a beton megkötése után – sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a munka, ha egyenletes maradt a beton felőli rész.
Emellett azért is fontos még ez, mert ha később le akarjuk vakolni a betonfelületet (például lábazat esetén) sokkal könnyebb dolgunk lesz az egyenletes felülettel, valamint kevesebb vakolóanyag felhasználásával érhetjük el a kívánt hatást.
Fa zsaluzat készítésekor a deszkák között hagyjunk ki egy-két milliméter helyet. Nem kell félnünk attól, hogy ekkora résen kifolyik a beton. A rések kihagyása azért fontos, mert a betonban lévő vízből a fa magába szív egy keveset, amitől megduzzad. Ha nem hagyunk elegendő helyet a deszkák között, a megduzzadt deszkák nem fognak elférni egymás mellett, és ezért eldeformálódnak.
A képlékeny beton pedig felveszi a nem kívánt formát!
Szintén fontos a zsaluzat összeállításához szükségek szegek nagysága is.Csak akkora szeget válasszunk, amelynek hosszúsága megegyezik a zsalu deszkájának és az összetartó lécnek a szélességével.
Ne lógjon ki a szeg, és ne is hajlítsuk azt vissza!
Továbbá nem érdemes televerni a zsaluzatot szegekkel csak azért, hogy biztosabban tartson, mert azzal könnyen ellenkező hatást érhetünk el.A túl sok szegtől a zsaluanyag elreped, amitől kevésbé tud ellenállni a beton feszítő nyomásának.